Lucka 22: Drömmar i 23:e himlen

I dag har jag sett Göteborg i ett mer försonligt ljus. Lunch på Heaven 23 tillsammans med grabbgänget som brukar mötas strax före jul. På vägen dit passerade jag Gamla Ullevi och greps av akut allsvensk abstinens. Om lite drygt tre månader är det äntligen dags. Då ska vårsolen värma och vintern vara glömd, och Blåvitt ska ta de första stegen mot en ny storhetstid. På väg upp med glashissen till restaurangen tittade jag bort mot Delsjön och drömde om en ny arena i närhet till Kamratgården. Solen lade sin glasyr över de snövita taken på villorna i Örgryte och jag tänkte att det är ganska fint här ändå, att det går att slå världen med häpnad även med Göteborg som bas.

Det har ju funkat förut. Än i dag när jag hör Champions Leauge-hymnen får jag en fladdrande IFK-tröja på näthinnan. Blåvitt hör hemma på den nivån, det är det inte bara vi fans som tycker. I senaste Offside intervjuas danske veteranen Jesper Grønkjær, stöttepelare i just nu så framgångsrika FCK. Jag har stört mig rätt länge på hans retstickebeteende på plan, särskilt när han lurade på Erik Edman ett gult kort och avstängning i EM 2004. Men efter det här uttalandet från honom är jag beredd att förlåta: “IFK Göteborg ser jag fortfarande som den stora svenska klubben. Frågan är bara om de kan komma tillbaka. Det handlar om ekonomi.” (s. 132) Huvudet på spiken där. Dagens IFK är inte alltför täta och står redan i begrepp att plöja ner massa pengar i bygget av en ny kamratgård. En egen arena står knappast på dagordningen inom överskådlig tid. Ändå är det kanske det som är nyckeln till framgång. Att skapa en förstklassig fotbollsprodukt och själva förvalta vinsterna den genererar. Att själva styra över hur arenan används.

Pengarna finns inte nu. Frågan är om det är en godtagbar ursäkt för att inte börja drömma, skissa på och kanske till och med starta en fond för en egenägd arena i framtiden. Det gnisslar redan i samarbetet kring Gamla Ullevi. Om vissa får som de vill ligger där konstgräs inom kort, ett underlag som IFK sagt sig vägra spela på. Vad händer om det ändå blir verklighet? Flyttar vi tillbaka till Nya Ullevi? Gamla kommer hur som helst aldrig att bli mer än en halvdan kompromiss, ett omodernt svar på en svunnen tids behov. Det är dags att lämna de andra alliansklubbarna bakom sig och bli den storklubb som Europa minns.

Göteborg har inte plats för mer än ett lag i Champions League. Drömmen är stor nog för ett av oss.

http://www.gothiatowers.com/restaurang-fest/heaven-23/

Andra bloggar om , , , , , , ,

2 comments to Lucka 22: Drömmar i 23:e himlen

 • Thord Lang

  Hej!

  Du har verkligen rätt.
  Någon borde nominera dig till en platts i styrelsen.
  Så att det blir ordning på torpet igen.

  God Jul !

  P.S.
  En fortsättning på din bogg efter Nyår, önskas!

  Thord