Lucka 20: Pilgrimen Lidman

Sedan början av 2007 har jag skrivit på min litteraturvetenskapliga doktorsavhandling, de två senaste åren som anställd doktorand vid Göteborgs universitet. Min anställning upphör nu till våren och jag försöker knyta ihop säcken. Två teorikapitel är i stora stycken klara och jag fokuserar för närvarande på det första av tre tillämpningskapitel. Tillämpningen, att sitta och närläsa och analysera primärtexterna, är det klart roligaste i avhandlingsskrivandet. Särskilt när man skriver om en så färgstark skribent som Sven Lidman. När jag nämner det namnet är det många som tror att jag syftar på idéhistorikern Sven-Eric Liedman. “Min” Lidman är i dag kanske främst ihågkommen bland äldre pingstvänner, men på senare år har han även aktualiserats som en av huvudpersonerna i Per Olov Enquists roman “Lewis resa”. Det var faktiskt den boken som först väckte mitt intresse för Sven Lidman. Då handlade det om hans ungdomsdiktning, som Enquist tar upp när han skildrar Lidmans yngre år. En annan beröringspunkt är att boktiteln “Lewis resa” anspelar på John Bunyans “Kristens resa”, den berömda allegorin. Även Lidman skrev om en allegorisk pilgrimsfärd, vilken han inkorporerade i sin serie av självbiografiska böcker 1949-1957. Det är dessa böcker, och deras koppling till den bunyanska allegorin, som jag hoppas kunna ge ny belysning i min avhandling.

Andra bloggar om , , , , , ,

1 comment to Lucka 20: Pilgrimen Lidman

 • Gudrun Kardborn

  Mattias!
  Jag är full av beundran!
  Du är en hjälte!

  God Jul och gott nytt år önskar jag dig!

  Kram Gudrun